27.8.2014

Maalainen julkisissa



Lähijunassa oli kolme naista hyökkäysvaunujen kanssa. Tiivistivät siinä toverillisesti rivejään, jotta kaikki mahtuisivat metallikaiteilla rajattuun karsinaan. Yritin olla tuijottamatta (ei saa tuijottaa - se on maalaista ja epäkohteliasta). En voinut kuitenkaan mitään sille että nelisen minuuttia ehdin syöksyä muistoissa tusinan vuosia taaksepäin.




Oletin kaikki kolme äideiksi, vaikka mistä minä tiedän. Kärryjen muodosta päättelin että kahdessa uinui ei-istumaikäisiä ihmistaimia. Lisäksi yksi veteli sikeitä äitinsä käsivarrella. Nämä oletettujen vaunumatkustajien ohjurit hymyilivät toisilleen, katsoivat silmiin, vaihtoivat muutaman sanan tilanpuutteesta. Kolmas, se koalaa kannatteleva, tuijotti eteensä. Kieltäytyi tarjotusta avusta yksinkertaisesti reagoimatta siihen ja keinotteli tyhjiä kärryjä sentti sentiltä sivuttain kassi olalla ja vauva käsivarrella. Kalpea, pussit silmien alla. Vakavana.

Minä niin toivon, että joku päästää sen koalan äidin nukkumaan hetkeksi. Sille voisi kertoa miten tärkeää on alkaa uskoa, ettei kaikkea tarvitse yksin. Voisi kehua lasta ja ihailla miten hienosti äiti jaksaa, miten upeaa on että juuri tämä äiti ja tämä lapsi. Miten ihmeellistä.

Kun itse tuijotin tyhjyyteen itku kurkussa elämää väsyneempänä, minulle tuntematon täti-ihminen tuli oikein asiakseen kommentoimaan: ”ihania lapsia”. Muistan sen vieläkin. Koska siinä hetkessä olisin voinut kuristaa tuon mistään mitään tietämättömän besserwisserin.

Ja koska myöhemmin se lämmitti. Oikeasti. Minun Lapseni Ovat Ihania. Niin ihania että joku randomikin sen huomaa.

Hei Tuntematon, sinunkin lapsesi on. Ja niin olet sinäkin.
Kerta kaikkiaan ihana!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti